Thursday, February 23, 2012

Sekadar renungan..

Assalammualaikum dear readers..Terima kasih sudi baca blog mengarut ni..hehehhe

Hari ni hari yang sgt indah buat aku..ntah kenapa aku dapat rasa satu perasaan yang sangat tenang dan bahagia sekali..Alhamdulillah..

Aku bersyukur sangat dengan kehidupan sekarang yang penuh dengan kasih sayang dr semua orang especially dr family and family in law...Dengan kebahagiaan yang aku miliki hari ini membuat hidupku lebih tenang dan matang dalam menempuh hari2 berikutnya..even mangsa lembu pon..hehe..xla aku cakap dia sayang aku..mmg mengarut la kan..Tapi Alhamdulillah..aku bersyukur sgt sbb hubungan kami da baik..da xmacam dulu..Kami da boleh berborak..bertegur sapa..Alhamdulillah sgt2 Ya Allah..Kau kekalkan lah hubungan baik kami nie..to mangsa lembu..terima kasih banyak2 sbb bantu aku untuk perbaiki hubungan kami yang keruh dulu..

Past is past..Dear past, stop taping me on the shoulder. .xperlu kita pandang ke belakang lagi.. I don’t want to look back anymore....apa yang penting..kita kekalkan keadaan yang baik ni..Honestly..aku menyesal sgt2..to mangsa lembu..dengan seikhlas hati…aku minta maaf sgt2..halalkan apa yang termakan, tercakap, terbuat, terbaca, terdengar, terumpat..dan suma2 la..xkisah la salah tu datang dari mana..apa puncanya..sapa yang mula..apa yang jadi..yang penting..aku ambil keputusan untuk mengalah dan terus mengalah….Aku juga manusia biasa yang khilaf..aku juga patut dipersalahkan atas apa yang berlaku..xboleh la nak salahkan orang jer kan..tu la masalah besar yang aku hadapi dulu..kalau la aku x ego sgt and ignore jer..mst semua ni xkan jadi…

Alhamdulillah..rasa sakit da jarang nak singgah kat hati nie..mungkin sbb aku amik keputusan untuk buat x tahu , x nak baca or view apa2..rasanya itu keputusan yang paling baik yg penah aku amik untuk perbaiki hubungan..Kan bagus macam nie..x tahu pape..hati pon sentiasa senang..Oo.minta maaf la mmg xdpt nak approved kat fb..dulu penah jumpa blog dia tapi mmg malas nak baca pape takut ade yang jadi salah faham nti kan..so better let it go..Nak buat apa kita buat sesuatu yg menyakitkan hati, right? so baik jauhkan..syuhhhh2..hehe

Now..bersyukur sgt sbb semuanya da kembali seperti dulu..InsyaAllah..apa yang berlaku xkan berulang lagi..Biarlah ianya jadi satu pengajaran dan kita jadikan ianya sebagai panduan di masa hadapan..

Kepada semua adik beradik, keluarga, teman2,saudara mara,sahabat handai,blogger and kepada sesiapa sahaja yang berkaitan dengan saya..saya memohon sepuluh jari memohon ampun dan maaf andai ada saya menyakiti hati anda..minta dihalalkan semua yangtermakan,terguna, terambik, terbaca, tertengok or apa2 jela..Semoga kita sentiasa berusaha untuk menjadi Muslim yang sejati..Bukan dunia yang kita kejar..tapi akhirat yang kekal abadi..Doakan jua Allah permudahkan segala urusan kami..

InsyaAllah…dengan adanya kesedaran dalam hati ini..aku akan terus perbaiki diri supaya menjadi yang lebih baik and baik..InsyaAllah, there’s nothing wrong in making mistakes, what’s wrong is letting a mistake without the effort of making it right..tu la apa yang aku nak buat skrg..dulu aku da buat silap dan sekarang aku nak betulkan segalanya..Someone penah cakap kat aku..”kebodohan itu akan lebih menyerlah bila dri sendiri yang serlahkan”..so aku ambik iktibar dr kata2nya..Lebih baik ajar diri bersabar dr membalas2 kan..Nabi xmengaku umat kalau kita xnak belajar untuk maafkan orang lain..Kita ni bukan sapa2 pon nak jatuhkan hukuman pada org, right?? Forgiving someone doesn’t make you weak, it makes you strong enough b’coz you understand that everyone makes mistakes. Indahnya kata2 tue kan..Marilah sama2 kita amalkan..Maafkan dengan seikhlas hati..Caranya senang jer..Ikut sunnah Rasulallah saw dan taat pada Allah swt..InsyaAllah..dengan mengingati Allah..hati akan tenang..

2 comments:

Nadhira said...

hablum minannas, hablum minallah.
jaga phubungan sesama kita dan Allah. Maka hati hati menjadi tenang.

ignore je benda benda remeh ni. heee

EjaFared said...

Nadhira: InsyaAllah..nasihat yg sgt berguna..da lama ignore..tp dlu jahil..hehe