Wednesday, May 11, 2011
Tart Telur
bahan kulit
500 gm tepung gamdum
1½ cawan majerin
1 sudu besar lemak sayur/crisco
2 sudu besar gula
1 biji telur
Kastad
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air biasa
1 sudu besar tepung kastad
½ s/teh vanilla
sedkit pewarna kuning
Cara membuat pastry.
1. Gaulkan semua bahan kecuali telur saperti serbuk roti.
2. Masukkan telur dan gaul rata.
3. Canaikan setebal 1/2 cm sebelum diterap bulat.
4. Lletakkan kulit tat di dalam dulang acuan bermangkuk kecil (petty tin) yang sudah digriskan.
5. Cucukan dgn garfu..[hilangkan gelembung angin]
6. Bakar selama 10 minit pada suhu 180C.
7. Keluarkan dan tuangkan adunan kastad telur kedalam tat.
8. Bakar semula 5 minit.
9. Sejukkan dan hidangkan.
cara membuat kastard
1. Gaul semua semua bahan perlahan sehingga sebati.
2. Tuangkan keatas kulit tat yg telah dibakar separuh masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment